
Historia
Korkeatasoinen Keskipohjalainen laatu ja nykyaikainen tuotanto-ajattelu ovat Linex-Boat Oy:n perusajatukset, joita Lindkvistin perhe yhtiössä vaalii.
Sivert Lindkvist aloitti veneenrakennuksen 1920-luvulla tehden puusta kalastus- ja työveneitä. Kun pojat Rude ja Sven tulivat mukaan, alettiin tehdä huviveneitä myös lasikuidusta.
Rude and Sivert Lindkvist
Alati kehittyvä perinteikäs perheyritys
Lindkvistit ovat rakentaneet yli 4000 lasikuituvenettä 6-15 m luokassa sisältäen huvi-, työ-, viranomais-, ja pelastusveneitä.
Nykyiseen Nord Star venemallistoon on yhdistetty suvun koko ammattitaito. Linex-Boat Oy:n modernit tuotantotilat, rakennustavat ja motivioitunut henkilöstö tekevät tyylikkäästä ja kestävästä Nord Star Patrol mallistosta erinomaisen venevalinnan vaativimmillekin asiakkaille.
Keskipohjalaista veneenrakennusta
Kokkola, niin kuin koko Pohjanmaan ruotsinkielinen rannikkoseutu, on vuosisataista laivojen ja veneiden rakennusaluetta. Sieltä ovat lähteneet talonpojat purjehduksilleen Tukholmaan. Sieltä on varustettu kauppiaiden uljaat kuunarit ja fregatit valtamerten taakse. Rannikon ihmiset ovat oppineet tulemaan toimeen ja elämään meren kanssa. Se on antanut heille elannon tavalla tai toisella.
The Ostrobothnia area at the turn of the 20th century
Luonnollisin suunta on ollut ulapalle, kun on lähdetty leivän perään. Pääelinkeinona on tietenkin ollut kalastus. Kalastaja on itse kutonut verkkonsa ja veistänyt veneensä isiltä opitun taidon mukaan. Mutta kuten nykyisinkin, erikoistuminen tunnettiin jo viime vuosisadalla.
Näin kävi Sivert Lindkvistille, joka tunnettiin taitavana veneentekijänä. Häneltä tultiin kysymään venettä, ja niinpä hän lopulta päätti jäädä kokonaan niitä tekemään.
Sivertin perintö ja vauhdin hurmaa
Sivertin oppi siirtyi pojalle, Rudelle, mutta pojat ovat poikia, ja veneenveiston lisäksi häntä kiinnosti vauhti. Rude ajoi veneellä mielellään kilpaa ja sen vuoksi hän erikoistui nimenomaan nopeisiin veneisiin.
Sodan jälkeen moottoreista oli kova pula, niitä hankittiin vaikka kiven silmästä. Eräskin mahongista rakennettu uljas pikamenijä sai voimansa amerikkalaisen syöksyveneen moottorista.
Tältä kasvualustalta syntyivät Sea Starit, joissa nopeuteen ja asuttavuuteen yhdistyy vuosikymmenien ammattitaito ja veneenrakennuksen perinteet. Melkein kyynel nousee silmään, kun joskus vielä tulee merellä vastaan aito “snipa”, josta kuuluu vanhan Olympian tuttu puksutus. Ikää näillä veneillä täytyy olla jo kymmeniä vuosia, mutta silti niitä vielä tapaa.
"Se on myös osoitus siitä, millaisella huolella täällä veneitä vaalitaan" - sanoo toimitusjohtaja Olli Lindkvist, Ruden poika. Olli on itse aloittanut veneenrakennuksen lasikuitukaudella, mutta niin veneily kehittyy. Ehkä seuraava sukupolvi taas muistelee, miten isät aikanaan vielä tekivät veneitä lasikuidusta.
-
Aikajana
-
1920
Keskipohjalainen Sivert Lindkvist aloittaa puisten työ- ja kalastusveneiden rakennuksen.
-
1947
Sivertin poika Rude tulee mukaan toimintaan. Työveneistä aletaan rakentamaan suurempia, mm. satamakäyttöön soveltuvia.
-
1959
Ruden kilpavene saavuttaa hämmästyttävän 55 solmun vauhdin.
-
1968
Rude saa valmiiksi asuttavan Daycruiser hupiveneen, jonka maksiminopeus on 40 solmua. Ruden poika Olli on mukana auttamassa.
-
1984
Malliston ensimmäinen lasikuituvene, Sea Star 660 DC Cabin, valmistuu. Olli tulee mukaan yritykseen.
-
1992
Yritys aloittaa Waterman pelastusveneiden rakennuksen.
-
1998
Nord Star:n tuotanto alkaa.
-
2000
Linex-Boat aloittaa maailmanvalloituksen - Ensimmäinen Ruotsiin myyty Nord Star vene menee kaupaksi.
-
2003
Nord Star mallistoon tulee uusia veneitä. Nord Star 24, 26, 28 ja 31. Ollin poika Simon osallistuu koeajoon.
-
2008
Nord Star mallisto laajenee entisestään. Nord Star 32, 34, 37 ja 40. Olli valitaan vuoden yritysjohtajaksi 2008.
-
2010
Simon liittyy mukaan toimintaan suunnitelijan rooliin.
-
2014
Simonista tulee osakas. Ensimmäinen perämoottorilla varustettu Nord Star.
-
2016
Uusi Nord Star 47 SCY saadaan vesille.
-
2018
Uusi Nord Star 42 sekä Sport 25 veneiden lanseeraus.
-
Ja tarina jatkuu…